Daniël Lokerse


audio/visual artist.


Daniël Lokerse


audio visual artist.
2020 / 2021

Janus“Ik vlecht nog steeds aan het touw waar ik op wankel.”
Dit is de eerste zin van een gedicht van mijn vader dat ik vond in een notitieboekje na zijn overlijden. Deze zin raakte mij, omdat het zo beeldend sprak over een gevoel dat zo moeilijk is uit te leggen. Een gevoel waar ik mijn vader, helaas niet mee kon helpen.

Janus, de man met twee gezicht uit de Romeinse mythologie. Op dit karakter baseerde mijn vader in de jaren ‘90 zijn boek, dat hij later verfilmde met zichzelf in de hoofdrol. In het verhaal zijn grote gelijkenissen te vinden met hoe zijn leven zou verlopen.
De twee gezichten van Janus belichamen een rouwproces in deze installatie. Zijn ene gezicht kijkt terug en het andere vooruit.

2019

Blijf
Mijn eerste kennismaking met een computer begon met het befaamde heuvellandschap van fotograaf Charles O'Rear. Een romantisch beeld dat mij verwelkomde in de digitale wereld. Met de vraag 'Is Verval nog aan de Orde in de Digitale Wereld?' begon ik mijn onderzoek naar deze wereld. Het eindresultaat is de installatie “Blijf” waarin je in het groene heuvellandschap te maken krijgt met een interactief gedicht. Een romantisch gedicht waarin je wordt uitgenodigd om op de woorden te klikken, wat de woorden laat veranderen. Wat begon als idyllisch verandert langzaam, maar zeker, in een onaangename belevenis.

© Daniël Lokerse
Instagram        LinkedIn